Takaisin

Verkoston blogi

Vincit lähti mukaan perustamaan Mielenturvaa-hanketta, koska mielenterveys on meilläkin mielen päällä.

5.5.2022

Mikko Kuitunen: “Ennakoivasta mielenhuollosta on onneksi alettu keskustelemaan viime vuosina entistä enemmän, mutta työtä tarvitaan edelleen melkoisesti. Mielenterveyden ja jaksamisen haasteet ovat voimakkaasti kasvavalla trendillä. Ne voivat kohdata kenet tahansa, eivätkä Vincitin tai muiden it-alan toimijoiden tietotyöläiset tee tähän poikkeusta. On kriittistä, että asiaan löydetään konkreettisia ratkaisumalleja mahdollisimman pikaisesti.”

Mielenterveyteen liittyvät poissaolot ovat kasvamassa Suomessa huolestuttavalla tavalla. Yhä enemmän ja enemmän nuoria ihmisiä jää työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyteen liittyvistä syistä. Työhyvinvointi on ollut Vincitillä aina tärkeässä asemassa ja panostamme työntekijöihin sekä ajallisesti että rahallisesti. Meidänkään työntekijämme eivät ole suojassa mielen terveyteen liittyvistä haasteista. Toimimmehan toimialalla, jossa muutos ja osaamisen kehittäminen on jatkuvaa. Vuonna 2021 Vincitin työntekijöiden poissaoloista 40 % oli mielenterveyteen liittyviä poissaoloja.

Meillä ei ole varaa olla välittämättä ihmisten mielen hyvinvoinnista. Mennyt pandemia-aika, maailman tilanne ja työnteon tapojen muuttuminen ovat haastaneet ihmisten jaksamista ja kykyä selviytyä arjessa. Lisääntynyt etätyö on sumentanut työn ja vapaa-ajan välisen eron, arki on saattanut muuttua hyvin yksinäiseksi, ja unen ja palautumisen kanssa voi olla ongelmia. Teemme Vincitillä tiivistä yhteistyötä työterveyden kanssa ja autamme ihmisiä tunnistamaan itselleen parhaita ratkaisuja ja toimintatapoja. 

Vincitillä on ollut käytössä koko sen historian ajan erilaisia ihmisten jaksamista tukevia palveluita. Parin viimeisen vuoden aikana olemme etsineet erilaisia ratkaisuja työhyvinvoinnin tukemiseen. Kaksi vuotta sitten työterveyskumppaniksi valittiin Heltti, jonka vahvuutena on ajatustyön ammattilaisten tukeminen. Samassa yhteydessä otettiin käyttöön uudenlaisia vakuutusratkaisuja, kuten lyhytterapian tarjoaminen Vincitin työntekijöille. Vincitläisten vapaassa käytössä on myös Auntien matalan kynnyksen mielen hyvinvoinnin palvelupaketteja sekä erilaisten coachien palveluita.  

Järjestämme työarjen lomassa myös erilaisia vertaistuki- ja keskusteluryhmiä, kampanjoita ja webinaareja tavoitteenamme normalisoida mielenterveysasioita ja kasvattaa ymmärrystä siitä, että nämä asiat voivat koskea ketä tahansa meistä. Korona-aikaan järjestettiin sisäinen Vincit Twin -kampanja, jonka tarkoituksena oli löytää kaikille halukkaille oma Vincit-kaksonen, tuoda ihmisiä yhteen, huomioida kollegoita arjessa, pitää hauskaa ja samalla kerätä rahaa hyväntekeväisyyteen mielenterveystyöhön. Kuukausittainen Miten menee -kysely on yksi työkalu, jonka tavoitteen on saada tietoa työntekijöidemme jaksamisesta. Kannustamme työntekijöitä huolehtimaan toinen toisistamme, kannetaan siis vastuusta itsestä mutta myös meille tärkeästä yhteisöstä. Pyrimme saamaan ihmiset kääntymään työterveyden puoleen mieluummin aikaisin kuin liian myöhään – mitä aikaisemmin toimimme, sitä enemmän meillä on käytössä erilaisia apukeinoja. Terapiakäyntejä ei tarvitse hävetä – käymmehän me hoitamassa hartiajumejakin hierojalla, miksemme mieltä terapiassa! 

Pirja Aarnio

Work ability & Well-being Manager, Vincit