Takaisin

Verkoston blogi

Mikä ihmeen työterveyspsykologi?

6.6.2022

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta työterveyspsykologi? Se hieman nuhruiseen samettitakkiin pukeutunut tyyppi, jonka vastaanotolla asiakas käy puhumassa lapsuudesta? Voi työterveyspsykologi ehkä sellaistakin tarjota, mikäli siitä on hyötyä. Veikkaan kuitenkin, että useimmiten huomion kohteena ovat vaikkapa jaksamiseen vaikuttavat asiat ja olosuhteet työpaikalla.

Työterveyspsykologin vastaanotolla antama yksilöllinen neuvonta ja ohjaus sekä matalan kynnyksen terapeuttinen hoito mielenterveysongelmissa on todella tärkeää ja hyödyllistä. Mutta parhaimmillaan työterveyspsykologin anti työpaikoille ja työntekijöille on myös paljon muutakin.

Työterveyspsykologi on mielen hyvinvoinnin ammattilainen ja työn psykososiaalisten kuormitus- ja voimavaratekijöiden asiantuntija. Työterveyspsykologin työn tavoitteena on mielenterveyden ja jaksamisen tukeminen sekä kuormituksen vähentäminen yhdessä työpaikan ja työntekijöiden kanssa.

Tärkeintä työssä jaksamisen tukemisessa on psykososiaalisten kuormitustekijöiden mahdollisimman varhainen tunnistaminen. Työpaikkaselvityksessä työterveyshuolto selvittää työn ja työpaikan olosuhteiden terveellisyyttä ja turvallisuutta sekä arvioi niiden merkitystä työntekijöiden terveyteen ja työkykyyn. Työterveyspsykologi osallistuu työpaikkaselvityksessä työn psyykkisten ja vuorovaikutukseen liittyvien kuormitus- ja voimavaratekijöiden tunnistamiseen ja niiden terveydellisen merkityksen arviointiin. Kun mielen hyvinvointia uhkaavat tekijät työpaikalla on tunnistettu, on aika miettiä niiden poistamista tai vähentämistä, työterveyspsykologin tuella.

Työyhteisön toimivuuden edistämiseksi psykologi auttaa tunnistamaan työyhteisön toimintaa tukevia tekijöitä ja varhaisia merkkejä työyhteisön toimimattomuudesta sekä riskitekijöitä esimerkiksi muutostilanteissa. Hän voi myös selvittää jo syntyneitä työyhteisön ongelmatilanteita ja tehdä ehdotuksia niiden ratkaisemiseksi. Psykologin osaamiseen sisältyy myös työpaikalla kohdattavien traumaattisten kriisien (onnettomuuksien, tapaturmien, uhka- ja väkivaltatilanteiden) jälkeen annettava psykologinen tuki pian tapahtuneen jälkeen.  

Tätä kaikkea tehdään työpaikoilla yhdessä työyhteisöjen kanssa, ei ainoastaan kahden kesken vastaanottohuoneessa. Vaadi omalta työterveyshuolloltasi työterveyspsykologia myös työpaikalle!

Kirjoittaja: Heli Hannonen, työterveyspsykologina jo viime vuosituhannella; Psykologiliiton työterveyspsykologien ammatillisen työryhmän jäsen; työskentelee Työterveyslaitoksella kouluttamassa tulevia työterveyspsykologeja