Takaisin

Verkoston blogi

Työhyvinvointi on mielen hyvinvointia

25.4.2022

Mielenterveyshäiriöt koskettavat kaikkia työyhteisöjä ja ihmisiä, ja siksi mielen hyvinvointiin panostaminen työpaikoilla on erittäin tärkeää. Se tukee vaikuttavaa työkykyjohtamista, se on vastuullista henkilöstöpolitiikkaa ja ennen kaikkea ihmisistä välittämistä.

Mehiläisessä henkilöstön mielenterveyttä vahvistavaa työtä tehdään suunnitelmallisesti ja mielenterveyden edistämiseen on sitouduttu strategisen tason työkykyjohtamisen tavoitteissa ja yrityksen arvoissa. Mehiläisen arvopari “Vastuu ja välittäminen” sisältää psykososiaalisen hyvinvoinnin ja mielen hyvinvoinnin ulottuvuudet. Se on osoitus siitä, että mielenterveyden merkitys on tunnistettu ja tunnustettu, johto on vahvasti sitoutunut asiaan ja tekeminen ulottuu organisaation kaikkeen toimintaan.

Mielen hyvinvoinnista huolehtiminen on oleellinen osa työkykyisyyden tukea. On tärkeää, ettei kukaan jäisi huoliensa kanssa yksin. Avun hakeminen riittävän varhaisessa vaiheessa voi ennaltaehkäistä pitkäaikaisten poissaolojen tai vakavien mielenterveyden ongelmien muodostumista. Erityisesti näinä poikkeuksellisina aikoina olemme halunneet varmistaa työntekijöillemme matalan kynnyksen avun ja tuen mielen hyvinvoinnin palveluilla yhteistyössä työterveytemme kanssa. Etävastaanottopalvelujen ja digipalvelujen käyttömahdollisuus on korostunut koronan jyllätessä. Työpaikkojen ja työntekijöittemme tueksi on kehitetty aktiivisesti monipuolisia mielen hyvinvointia tukevia yksilöllisiä ja yhteisöllisiä palvelumalleja. Mehiläisten tukena ja keskusteluapuna ovat työterveyden asiantuntijat, joihin voi ottaa yhteyttä oman työterveystiimin kautta.

Työyhteisön hyvä mielenterveys rakennetaan arjessa 

Mehiläisessä haluamme kiinnittää huomiota tapaan, jolla ihmisiä tuetaan vaihtelevissa työ- ja elämäntilanteissa. Reagoimme henkilöstöltä tuleviin signaaleihin nopeasti ja varhaista tukea on saatavilla välittömästi. Työelämän muutokset, korona-aika, henkilöstön saatavuushaasteet ja lukuisat yritysintegraatiot ovat esimerkkejä tilanteista, joissa on tärkeää luoda turvallisuuden ja hallinnan tunnetta henkilöstölle. Aktiivinen ja säännöllinen viestintä koko henkilöstölle mielenterveyden tuen palveluista on korostunut erityisesti tässä epävarmassa geopoliittisessa tilanteessa.

Mehiläisessä HR ja työterveys seuraavat säännöllisesti henkilöstön hyvinvointia ja työkykyisyyttä toiminnallisten, taloudellisten ja kyselymittareiden avulla. Tunnistettujen riskiyksiköiden ja yksilöiden esihenkilöitä tuetaan vaikuttavassa työkykyjohtamisessa. Työyhteisön hyvä mielenterveys rakennetaan arjessa. Toimiva lähijohtaminen ja myönteinen ilmapiiri ovat työarjen sujuvuuden perusta. Ne tukevat työntekijöiden mielenterveyttä ja vahvistavat mielen voimavaroja. 

Haluamme olla mukana Mielenturvaa-verkostossa yhdessä muiden toimijoiden kanssa edistämässä konkreettisia ratkaisuja mielenhyvinvoinnin haasteisiin suomalaisissa yrityksissä. 

Kirjoittajana toimi Mehiläisen HR henkilöstöriskien ja työhyvinvoinnin johtaja Jaana Lamberg.

MIELI Suomen Mielenterveys ry on myöntänyt Mehiläiselle Hyvän mielen työpaikka® -merkin tunnustuksena mielen hyvinvointia edistävästä toiminnasta. Hyvän mielen työpaikka® -merkki kannustaa ja rohkaisee yrityksiä edistämään mielenterveyttä työpaikoilla. Se toimii työvälineenä mielenterveyden edistämisen arviointi- ja kehittämistyössä. Mehiläinen on mukana kehittämässä mielen hyvinvointia myös Työterveyslaitoksen Työelämän mielenterveysohjelmassa .

14/49Seuraava